Saturday 3 March 2012

Baking the muffins - practical life



Przepis wymyślany na bieżąco, ale daję gwarancje że wyjdzie. Po podsumowaniu wychodzi następująco.

Ciasto:

1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 małych jajek
1 kostka masła
3 łyżki kakao
trochę wody

Nadzienie:

Budyń waniliowy ugotowany wg przepisu z tą różnicą, że 2/3 mleka aby był gęsty.





Wykonanie ciasta:



Około pół szklanki wody + masło + cukier + kakao gotujemy około 5 minut. Studzimy do temp pokojowej.

 
Miksujemy z żółtkami potem mąką i proszkiem, jak będzie za gęste polecam dolać trochę ciepłej przegotowanej wody bo mikser będzie stękał.







Ubijamy pianę na sztywno...



... i mieszamy z resztą ciasta.






Nakładamy trochę ciasta na dno foremek.




Potem dodajemy łyżeczkę budyniu i zakrywamy ciastem. Staramy się aby foremka była wypełniona do około 2/3, gdyż za dużo ciasta spowoduje nadmierne wyciekanie podczas pieczenia.







Pieczenie:
Pieczemy w 180 stopni około 25-30 minut.




Życzymy Smacznego!!!





No comments:

Post a Comment

Proszę zostaw komentarz, będzie nam bardzo miło.